Werkbezoek Omnizorg

De VVD-fractie gaat regelmatig op bezoek bij bedrijven en instellingen in de gemeente Apeldoorn. Op 2 maart jl. was Omnizorg aan de beurt. We werden gastvrij ontvangen door de manager bedrijfsvoering, twee medewerkers en een cliënt.

Omnizorg is een uniek concept dat op veel belangstelling kan rekenen uit het binnen- en buitenland. Volgens de website is Omnizorg er voor mensen met een verslaving of psychiatrische problematiek die dak- of thuisloos zijn geraakt en/of een combinatie aan problemen hebben. Het bijzondere gebouw van Omnizorg staat aan de Stationsstraat, die de scheiding vormt tussen winkelgebied en woonwijk. In het pand zijn allerlei verschillende functies ondergebracht voor opvang, behandeling, zorg, wonen en werk.

Na een uitgebreide inleiding kon het unieke gebouw worden bekeken. Het is indrukwekkend om te zien hoe deze kwetsbare groep op een goede, menswaardige en gelijkwaardige manier wordt opgevangen. Het integrale zorgconcept vindt op dit moment in meer algemene zin uitgebreide navolging. In die zin was Apeldoorn zijn tijd vooruit. Omdat de integrale aanpak van Omnizorg vraagt om een integraal gebouw, vindt dit concept nog maar mondjesmaat navolging in andere steden. Pas als een aantal zorginstellingen in een stad een nieuw gebouw nodig hebben, komt een gezamenlijke aanpak in beeld.

Een paar punten viel op. Zo is het GHB-gebruik in de dorpen rond Apeldoorn opvallend hoog. GHB is extreem verslavend en de dosering is moeilijk. Hierdoor ligt het gevaar van een overdosis altijd op de loer. Omdat GHB een nieuwe drug is, wordt er nog uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste behandeling. Een andere tendens is de toename van het aantal ernstig psychiatrische cliënten. Dit valt volgens Omnizorg direct te verklaren uit de huidige transitie in de geestelijke gezondheidszorg.

Het is de VVD fractie duidelijk geworden dat velen kunnen leren van Omnizorg die de integrale aanpak al vele jaren omarmt.