Vraag het dan niet!

Het College van B&W heeft het besluit genomen om een groep van 70 tot 100 statushouders te huisvesten in Huize Vrijland in Wenum Wiesel. Gegeven de druk die er op de gemeente ligt om dit jaar 437 statushouders op te nemen, is dit een logische beslissing. Je vraagt je alleen af wat er met de inspraak is gebeurd die overwegend concludeerde dat dit geen goed idee is.

De VVD is een voorstander van het snel opnemen van statushouders in onze maatschappij. De VVD weet ook dat de huisvesting van statushouders een enorme klus is voor het College van Burgemeester en Wethouders. Het zal veel moeite kosten om voor dit jaar en volgende jaren voldoende statushouders huisvesting te kunnen bieden. Het is hierbij wel wrang om te constateren dat het College veel meer werk had moeten maken van de continue roep van de VVD om meer te bouwen. Als we al een paar jaar geleden de ambitie hadden gehad om onze gemeente te laten groeien naar 170.000 inwoners (de voorzieningen zijn al aanwezig) dan hadden we niet zoveel problemen gehad om deze kwetsbare groep snel in de samenleving op te nemen en te laten integreren.

De afgelopen weken heb ik veel moeten denken aan deze zin, die in de jaren tachtig en negentig veelvuldig op TV was te horen in de sportprogramma’s van Spaan en Vermeegen. Vermeegen vroeg Spaan om een voorspelling van een voetbalwedstrijd waarna Vermeegen deze voorspelling genadeloos onderuit haalde. Spaan ontplofte dan uiteindelijk en schreeuwde: “Vraag het dan niet!”.

Ik moest aan deze zin denken in de discussie rond de mogelijke huisvesting van statushouders in Huize Vrijland. Tijdens de Politieke Markt op 10 maart jl., wisten de insprekers op meer of minder genuanceerde wijze aan te tonen dat het geen goed idee is om statushouders op deze plek te huisvesten. De belangrijkste argumenten waren de afstand tot de “bewoonde wereld”, de onveilige Elburgerweg, de brandveiligheid van het pand en de onduidelijke eigendomssituatie van Huize Vrijland. De Dorpsraad wist deze argumenten ook in een brief goed weer te geven.

Het aantal insprekers was groot en de voorzitter liet iedereen zijn of haar verhaal doen. Dit leidde er echter wel toe dat de politieke behandeling verplaatst werd naar donderdag 24 maart. Daar vroeg de voorzitter in (om in voetbaltermen te blijven) een rondje langs de velden om commentaar van de verschillende politieke partijen. De meeste partijen gingen niet of slechts heel summier in op de kritiek en argumenten die twee weken daarvoor waren geuit. Er werden wat halfzachte beloftes gevraagd en opmerkingen geuit als “op het platteland kijkt men naar elkaar om”. Een gedegen inhoudelijke behandeling van het commentaar van de insprekers ontbrak. De meesten van hen waren wel weer aanwezig op de tribune en ik kan mij goed voorstellen dat zij nu denken: “Vraag het dan niet!”.


PMA: Agendapunt 2; Huisvestingsmogelijkheid voor statushouders in Wenum Wiesel apeldoorn.raadsinformatie.nl/vergadering/260977
PMA: Agendapunt 2; Vervolg huisvestingsmogelijkheid voor statushouders in Wenum Wiesel apeldoorn.raadsinformatie.nl/vergadering/266659