Hallo, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

De Apeldoorners krijgen geen betere wegen en openbare ruimte, maar wel de rekening voor de plannen van het college. Lees hieronder de volledige Algemene beschouwingen van de VVD bij de MPB 2017 - 2020.

Hallo, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Dat vroegen wij ons af als raadsleden van VVD Apeldoorn en waar is het college eigenlijk mee bezig?

Even het geheugen opfrissen, want dit is een wat oudere reclamekreet. Nog grotendeels in het Nederlands. Als voorbeeld: Hallo topfokker, waar zijn we nou helemaal mee bezig? Met iets wat helemaal niet lukt, maar chocolade biedt troost.


Hallo politiek, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

We vragen van onze inwoners om hun afval netjes te scheiden. Dat doen ze en dus verdienen ze een beloning. Het bespaarde geld teruggeven aan de inwoners is logisch, maar dat gebeurt niet. Sterker nog, de OZB wordt extra verhoogd omdat er minder wordt opgehaald met de afvalheffing en dat werkt door in de volgende jaren. Dus wordt goed gedrag bestraft.

Als politiek zijn we goed in het maken van plannen, visies, onderzoek en werkvoorraden. Maar wat merken de Apeldoorners daar van? Er zitten nog steeds gaten in de weg, de tunnel onder de Laan van Osseveld is er nog niet. De plannen om de openbare ruimte in de Maten op te knappen, zijn nog steeds plannen. Het aantal mensen met een uitkering stijgt. Net als de belastingen.Het resultaat is dat het vertrouwen in de politiek daalt. VVD ziet graag dat de inwoners meer invloed krijgen, met een serieus bedrag om hun plannen uit te voeren. Als troost kan iedereen naar Gigant, oh nee dat is alleen voor de jeugd.


Hallo raad, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Met vergaderen, heeeeel lang vergaderen en tot heeeeel laat moties aannemen. En wat is het resultaat van de goede discussie bij de Voorjaarsnota? Van de 14 ambities/plannen van de raad staan er 4 op 0, 3 op p.m. en de rest kost €360.000 in 2017 en €84.000 in 2019 en daarna.

Daarnaast is er nog geld voor team handhaving openbare ruimte en duurzaamheid, maar dat was het college toch al van plan, dus dat overlapt. Hoewel… De raad wil een fonds voor duurzaamheid. Dat doet het college niet. De raad wil 2 miljoen oplopend tot 5 miljoen investeren, dat vult het college voor 30 % in. Waarom niet het hele bedrag? Tenslotte mogen de plannen van het college wel 5,5 a 6,5 miljoen per jaar kosten. Wie wordt hier niet serieus genomen en wie is er nou de baas? Maar gelukkig is er een beetje geld om de positie van de raad te versterken. Als troost.


Hallo raad, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Weten wij wat we krijgen voor het geld dat we extra uit gaan geven? Is dat te controleren? Laten we het geld voor digitale diensten nemen, €1,6 miljoen per jaar extra. Dat is een hoop geld voor iets wat zelfs mijn ouders hebben zien aankomen. In het verleden is er ook veel geld in ICT gestoken. Waarom was dat niet voldoende? Hoe voorkom je dat er over twee jaar weer extra geld nodig is? Het is beter om als raad eerst te bepalen wat we willen bereiken, hoe we dat kunnen doen en hoe we meten of we het gewenst doel bereikt hebben. Zoals het nu in de begroting staat, kunnen we geen zorgvuldige besluiten nemen en blijven achter de feiten aanlopen.

Ander voorbeeld: evenementenbeleid, €275.000 per jaar. Wat is het doel, op welk resultaat mogen we ze afrekenen? Is er overlap met citymarketing waarvoor toch ook al €3,5 ton wordt uitgetrokken? Er zijn al veel evenementen geweest, zoals de giro, waarom dan nu een professionaliseringsslag?


Hallo college, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Ruimte geven aan de raad bij de Voorjaarsnota en dan toch lekker je eigen gang gaan? Een motie van de raad naast je neerleggen, niet of gedeeltelijk uitvoeren of iets anders doen dan de opdracht was wordt wel heel makkelijk gedaan.

De raad twee weken minder de tijd geven om de begroting te bestuderen met als reden dat het onze eigen schuld is, want er moest geld gezocht worden voor de moties van de raad. Die kosten echter slechts een fractie van het geld dat het college zelf nodig heeft.

In het collegeakkoord staan drie doelen; financieel herstel is het belangrijkste doel, daarna achterstallig onderhoud wegen en vervolgens duurzaamheid. Ook uit het bestuursakkoord is de afspraak dat de dienst eerst binnen het eigen domein naar geld zoekt voor extra taken of extra mensen. Dat is blijkbaar losgelaten, want het woord “bezuinigen” komt niet voor in de MPB. Wel worden er bezuinigingen uit het verleden teruggedraaid. Daardoor waren er heftige ingrepen nodig als het plunderen van reserves, zoals de reserve onderhoud stadhuis. Dit soort noodgrepen zou niet nodig zijn en het financieel herstel zou nog sneller gaan als het college intern zoekt naar bezuinigingen. Zoals gewoonlijk wordt de rekening bij de burger gelegd: woonlasten niet met de inflatie omhoog, maar met de kostenontwikkeling van de gemeentelijke organisatie.Inflatie is bijna nul en de kostenontwikkeling organisatie = plus 2,25%.

Voor het achterstallig onderhoud van de wegen wordt geen extra geld uitgetrokken.In tegenstelling tot de belofte, zitten er pas in 2020 geen gaten meer in de weg. Is hopen op een zachte winter, het enige wat we kunnen doen? Of vertrouwt het college het Enkhuizer Almanak? Voor de derde ambitie, duurzaamheid, wordt slechts een beperkt bedrag ter beschikking gesteld, terwijl de opdracht van de raad helder is. Resultaat: een grotere ambtelijke organisatie in plaats van concrete oplossingen voor de Apeldoorners. Gelukkig kan iedereen naar Serious Request. Als troost.


Hallo VVD Apeldoorn, waar zijn we  nou helemaal mee bezig?

Wij zetten ons in om van Apeldoorn een stad te maken waar iedereen met plezier woont. En als je dan terugkijkt naar de eerdere beschouwingen, dan schrik ik daar wel van. Dat is steeds hetzelfde verhaal. Dan snap ik waarom Mark Rutte het niet over visie wil hebben. Want visie krijgt heel snel een baard. Dit keer doen we het dus anders en benoemen we de praktische oplossingen die VVD Apeldoorn wil.

Resultaat: Een behoorlijke verschuiving in de begroting.

Doorrijden, vooral op de ring, verbreden ring, meerdere tunnels, te beginnen met de Laan van Osseveld. Voorrang goed regelen, net zoals de groene golf, aansluiting Zevenhuizen-Zuidbroek op Deventerstraat.

De financiën op orde, waarbij het automatisme om geld op te halen bij de inwoners verdwijnt. Een goede, kleine overheid, die eerst kijkt waar er bezuinigd kan worden, voordat de lasten voor inwoners verhoogd worden.

Lagere lasten voor inwoners en goed gedrag bij het scheiden van afval belonen.

Geen gaten in de wegen, nette openbare ruimte

Aanpak overlast door verwarde mensen en jongeren door meer inzet van gemeentelijke handhavers, zodat iedereen zich veilig voelt.

Fonds voor duurzaamheid, zodat bedrijven en particulieren zekerheid krijgen dat hun investering loon, zodat de energie lasten dalen, de economie versterkt wordt de leefomgeving verbeterd.

 

Als we al onze amendementen binnenhalen, trakteren we op KitKat, als troost.