Alle tijd voor Apeldoorn van Jeanine

Het was een sombere dag in een regenachtige week waar geen einde aan leek te komen. Totdat een snelle Audi ten tonele verschijnt. En het is niet zomaar een auto. In deze auto zit namelijk Jeanine. En de zon begint weer even te schijnen in Apeldoorn.

Met haar vriendelijke lach en innemende blik zegt ze iedereen gedag en stapt naar binnen. Wel is een bezoek aan het toilet noodzakelijk. Onze Minister van Defensie is drijfnat en zit onder het zand. Ze komt namelijk net uit een helikopter op de Veluwse heide gesprongen. Ze had het zichtbaar koud.  

Dat doet ze weleens, met de Luchtmobiele brigade door het zand en in de regen ploeteren. Vindt Jeanine heel normaal. Daar hoor je niemand over. Ze draagt dan ook een top secret Mary Poppins tas bij haar, waarmee ze binnen 5 minuten weer tiptop verzorgd ten tonele verschijnt. Met militaire precisie en stipt op tijd. De Minister was namelijk liever 30 minuten eerder in Apeldoorn, dan dat ze zich even op de kazerne omkleedde en douchte. Iets wat haar adjudant overigens wel deed en netjes droog in burger achter Jeanine aan reisde – maar wel veel later dan zijn baas.

Jeanine is niet alleen 30 min eerder dan gepland. Zij gaat ook 30 minuten later weg. U kunt zich voorstellen dat een Minister in verkiezingstijd een overvolle agenda heeft. Maar Jeanine stelt prioriteiten, en vindt deze bijeenkomst in Apeldoorn belangrijker. De Minister van Defensie weet hoezeer de regio Apeldoorn e.o. rijk is aan kazernes en defensiepersoneel. Daar maakt een Minister van Defensie graag tijd voor. Ze wil namelijk graag een en ander uitleggen. Jeanine wilde met de inwoners van Apeldoorn in gesprek. En dat deed ze.

In een goed uur beantwoordt ze vragen uit het publiek over de bezuinigingen bij Defensie en de investeringen die de VVD de komende kabinetsperiode graag wil doen. De Minister krijgt een vraag over de dreiging van het Salafisme en spreekt over de ontwrichtende werking ervan in onze vrije, liberale samenleving. Het publiek is duidelijk geïnteresseerd hoe de Nederlandse krijgsmacht zich gaat aanpassen aan de nieuwe dreigingen, zoals Cyber Warfare. Maar het ging ook over normen en waarden, over de basale vrijheden die wij genieten. Minister Hennis-Plasschaert legt standvastig en bevlogen uit waarom er nooit afgedongen mag worden op veiligheid en vrijheid. “Dit zijn onze liberale hoekstenen die nog niet zo heel lang geleden zijn bevochten en die wij nooit vrijwillig af zullen staan.“

De Minister was duidelijk in haar nopjes met de ontspannen sessie met daarbij inhoudelijk goed onderbouwde vragen. Ze nam de tijd om en gaf duidelijk en rustig antwoord. Jeanine kan incasseren, reflecteren en gaat geen vraag uit de weg. De afgelopen Kabinetsperiode was niet makkelijk voor haar, in een wereld waar vrede zich steeds verder van ons verwijdert en oorlog steeds dichter bij komt. En ze is nog niet klaar.. Ze wil afmaken waar ze aan begonnen is en nu eindelijk investeren in haar Defensie.

Na het vraaggesprek met het publiek blijft Jeanine Hennis-Plasschaert, zoals het een liberaal betaamt, nog 40 minuten na-borrelen. Na een aantal persoonlijke gesprekken en selfies, met haar fans en met de fractie van VVD Apeldoorn, stapt de Minister weer in haar auto. Inmiddels opgewarmd, rijdt ze met de zon weg van Het Bolwerk in Apeldoorn.