Politiek Café bij Remeha: Duurzaamheid

Begin februari was het VVD Politiek Café op bezoek bij Remeha (www.remeha.nl) om over duurzaamheid in Apeldoorn te discussiëren, vooral over de rol van de gemeente daar in. Nou, daar zijn we niet helemaal uitgekomen!


In een goed bezocht café met vertegenwoordigers van ander politieke partijen, aanbieders van duurzaamheidsproducten en geïnteresseerde inwoners, trapte Remeha af met een technische, maar zeer boeiende presentatie over hun visie op de ontwikkeling van de energievoorziening in Nederland. Deze wijzigt ingrijpend door de verschuiving van enkele grote energieaanbieders naar vele kleinere. Maar dit gebeurt vooral qua elektriciteit, en wat moet je dan met gasnetwerk? Remeha heeft daar al indringend over nagedacht en speelt daar ook volop op in met de zeer innovatieve producten die zij aanbieden.


Daarna gaf raadslid Roel van Swam, die net zelf zijn huis flink verduurzaamd heeft, namens de fractie een toelichting op de VVD motie 'Groene Euro's', die in juni 2015 door de gemeenteraad is aangenomen (apeldoorn.raadsinformatie.nl), maar waar nog een adequaat vervolg van het college op moet komen. De motie gaat uit van een win-winsituatie bij verduurzaming: het levert woning- en bedrijfseigenaren lagere kosten op, meer comfort en meer kwaliteit van hun gebouw; het levert werkgelegenheid en technologische ontwikkeling op, is een prima exportproduct van de BV-Nederland én het is goed voor het milieu!


Hierop barstte de discussie los met het panel, waarin naast de sprekers VVD Tweede Kamerlid Remco Dijkstra en Liesbeth Rooijmans, werkzaam bij SVn en medeopsteller van de Apeldoornse Energie Agenda, deel namen. De discussie ging over hoe je mensen overtuigt van het nut van verduurzaming, over winst voor het milieu en wat er verwacht mag c.q. moet worden van de lokale overheid. Uiteraard liepen de meningen uiteen, maar een rode draad was wel dat dit een onderwerp is waar de gemeente(raad) stimulerend in zou moeten zijn: regels vereenvoudigen, mensen ontzorgen en het goede voorbeeld geven.


Daar gaat de VVD fractie in ieder geval mee aan de gang!


Na een ruim uur plenaire discussie was er een prima verzorgde nazit, waar nog volop werd verder gediscussieerd over dit veelomvattende en boeiende onderwerp!