Nick Derks

Ik ben Nick Derks, ik ben 36 jaar oud en ik woon (nog) in Wijchen. Tot het moment dat ik werd geïnstalleerd als wethouder van Apeldoorn, was ik met veel plezier wethouder van Wijchen. Nu ik voor Apeldoorn werkzaam ben, vind ik het belangrijk om op korte termijn naar deze mooie stad te verhuizen. Want door hier te wonen weet ik nog beter wat inwoners en ondernemers bezighoudt.


Wat doe je graag in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd vind ik het fijn om actief bezig te zijn. Hardlopen, krachttraining en hockeyen met mijn Wijchense vriendenteam doe ik dan ook graag. Ook wandel ik mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, traditiegetrouw met mijn vader. Aankomend jaar loop ik voor de 10e keer mee.

Als ik op vakantie ga ben ik graag in Italië met familie of vrienden. De Italiaanse keuken vind ik immers heerlijk en doorgaans schenken ze goede wijnen. Hoewel ik te laat op afspraken verschijnen verschrikkelijk vind, heeft de Italiaanse cultuur mijn warme belangstelling. Ik vind de geschiedenis, de architectuur, de gebruiken en het klimaat heerlijk. Toevallig ben ik onlangs met een cursus Italiaanse taal begonnen.  


 Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?

Toen op een klaarlichte dag in 2002 Pim Fortuyn om het leven werd gebracht was ik vijftien jaar oud. Mijn ouders, mijn broer en ik waren op vakantie in Turkije toen het nieuws ons bereikte. De volgende dag vlogen we terug naar Nederland waar tijdens het boarden Nederlandse kranten werden uitgedeeld. Hoewel ik vanwege de heftige foto op de voorpagina in combinatie met mijn leeftijd geen krant kreeg, legde mijn vader uit wat er op het Mediapark was gebeurd. Dit heeft een diepe indruk op mij achtergelaten.  

Vanaf de moord op Fortuyn ben ik me gaan interesseren voor politiek. Dit leidde op mijn achttiende tot het lidmaatschap van de VVD en later van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Voor beide organisaties heb ik me vrijwillig en met veel plezier ingezet en heeft mij tot drie fantastische mijlpalen in mijn leven gebracht; lid van de gemeenteraad van Wijchen (2010 – 2018), wethouder van Wijchen (2018 – 2023) en sinds 12 oktober jongstleden het (geweldige) wethouderschap van Apeldoorn.   


 Waarom wilde je graag wethouder worden in Apeldoorn?

Toen oud-wethouder Jeroen Joon in 2018 de transfer maakte van Grave naar Apeldoorn kreeg Apeldoorn voor het eerst  mijn belangstelling. Het was voor mij een bijzondere gewaarwording dat een partijgenoot zo een fantastische stap kon zetten. Sindsdien heb ik het doen en laten van Jeroen gevolgd en werd mijn interesse in Apeldoorn gaandeweg steeds groter.  

Begin september startte Jeroen als waarnemend burgemeester van de gemeente Harderwijk. Een fantastische stap voor hem! Snel daarna werd de vacature van wethouder van Apeldoorn door de Apeldoornse VVD opengesteld. Gelezen de profielschets ben ik “undercover” de stad en een aantal dorpen nader gaan verkennen. Het groene en dorpse karakter, de Veluwe om de hoek, de ontspannen sfeer en het rijke vrijwilligersleven resulteerde in het schrijven van mijn motivatiebrief op het terras van een ijssalon in Beekbergen. 

Het is een voorrecht dat de Apeldoornse VVD en de gemeenteraad van Apeldoorn voor mij hebben gekozen. Sinds mijn installatie ben ik onder de indruk van de professionaliteit en hartelijkheid van zowel het college van burgemeester en wethouders als de ambtelijke organisatie. 


Wat krijgt de komende maanden prioriteit? 

Hoewel ik mijn ervaring van vijfenhalf jaar wethouderschap meeneem realiseer me dat ik op een rijdende trein stap in een nieuwe omgeving. De fractie is goed ingewerkt en kent elkaar goed. Ook het college is met de ambtelijke organisatie al anderhalf jaar op koers om het coalitieakkoord uit te voeren. Dit betekent dat ik de komende maanden flink ga investeren in het kennismaken met de fractieleden, mijn collegegenoten en de ambtenaren. Ook het eigen maken van mijn portefeuilles en dossiers krijgt mijn aandacht.

Bovendien ga ik de komende maanden intensief kennismaken met inwoners en ondernemers. Voor hen zijn we immers aan het werk. Mocht je nog suggesties of ideeën hebben in het kader van mijn kennismaking, hoor ik dat natuurlijk graag!

Graag schud ik je persoonlijk de hand tijdens een van de activiteiten van de Apeldoornse VVD!


Groet,


Nick