Finse School; “A Camel Nose”?

Met uitzondering van de VVD hebben alle politieke partijen in de gemeente Apeldoorn het college geadviseerd, ondanks een flinterdunne financiering, toch krediet te geven om de Finse school aan de Eksterweg te verwerven. Dit zal volgens de VVD voelen als een molensteen om de nek van Mudanthe.

De Finse school is een type houten schoolgebouw dat in jaren 1948-1950 verspreid door Nederland is gebouwd. Het hout waarvan de scholen zijn gebouwd komt uit Finland en werd geleverd als onderdeel van een handelsovereenkomst tussen Nederland en Finland, vandaar de naam ‘Finse School’.De scholen hebben allemaal hetzelfde typische uiterlijk. De indeling van de gebouwen, de gevels en de raampartijen zijn vrijwel identiek. Later is één school verbouwd waardoor het gebouw is veranderd, de Finse school aan de Eksterweg in Apeldoorn.

Deze Finse school was het onderwerp tijdens de politieke behandeling op 12 januari 2017.

Ondanks dat het niet meer in de originele staat is, is het toch een gemeentelijk monument en ook nog eens gemeentelijk eigendom. Vier jaar geleden was er nog een koper die er € 400.000 voor wilde betalen, maar het college heeft het bod niet geaccepteerd. Nu is het getaxeerd als sloop(hout).

Maar gelukkig is er een koper, die ook nog eens het achterstallig onderhoud van ruim € 600.000 overneemt; Mudanthe. Voor 25% van de grondwaarde mag Mudanthe het kopen en moet het pand weer opknappen. Op één na, de VVD, gaven alle partijen in de raad groen licht. Niet dat wij de functie van Mudanthe ter discussie stellen, want ze doen goed maatschappelijk werk. Maar het is de flinterdunne financiering die Mudanthe presenteerde; een schenking via aandelenverkoop, mogelijke hypotheek via Arcadis en te verwachten giften. Daar heeft de VVD zorgen over.

De VVD fractie is heel verbaasd dat juist de politieke partijen die de banken veroordeelde omdat ze te makkelijk hypotheken verstrekten, waardoor men in de schulden kwam, met gemak een financiële molensteen om de nek van Mudanthe hangen.

Maar helaas stond de VVD dus alleen, laten we hopen dat het college harde voorwaarden stelt zodat de raad straks niet weer zal worden gevraagd om meer middelen beschikbaar te stellen wat niemand zag aankomen, de zogenaamde “Camel Nose”.


PMA: Compensatieverzoek Stichting Mudanthe inzak aankoop locatie Finse School apeldoorn.raadsinformatie.nl/vergadering/377692