Duidelijkheid over vliegroutes Lelystad

Na het politieke besluit (alleen VVD en PVV waren tegen) dat het vliegverkeer op Schiphol niet verder mag groeien, is Lelystad aangewezen om vakantievluchten over te nemen. Na een uitgebreide procedure zijn de landingsbanen en lagere vliegroutes vastgesteld. Die routes hoeven alleen nog aangesloten te worden op de bestaande routes in het hogere luchtruim. Het voorstel daarvoor is in juni uit de lucht komen vallen. De hoogte van slechts 1800 meter en de verwachte geluidoverlast zorgen voor onrust.

Toch nog inspraak

Iedereen kan nog alternatieve routes en slimme oplossingen voorstellen aan de staatssecretaris. Vragen stellen mag natuurlijk ook. Dat is erg laat in het proces. Een proces waarin het lijkt alsof de bewoners vergeten zijn. En niet alleen de bewoners, ook de raadsleden waren verrast toen de routes in juni bekend werden. Vervolgens bleek dat er nog wijzigingen mogelijk waren en dat hoger vliegen toch kon. Hoger is goed nieuws. Het veranderen van routes is voor een deel van de inwoners goed nieuws en voor een ander deel slecht nieuws.

Uitstel

Waarom er routes verschoven worden, zodat Hoenderloo en Ede een dubbele route over zich heen krijgen, blijft onduidelijk. Geen wonder dat inwoners zich organiseren en luid en duidelijk laten horen wat ze vinden. Uitstel vragen voor vliegveld Lelystad is logisch, want dat is goed nieuws voor het hele gebied. Alleen is dat niet realistisch. Schiphol is vol. De eerste groep laders van vrachtvliegtuigen is al ontslagen doordat die vluchten door passagiersvluchten verdrongen worden. De bouw van Lelystad is al gestart. De landelijke politiek staat nog steeds achter hun besluiten die jaren geleden genomen zijn.

Teuge

Vertrekroute 2 loopt over Teuge. Dat betekent dat het voortbestaan van deze luchthaven wordt bedreigd. Ook dat bleek een verrassing in juni. Bedrijven en werknemers die afhankelijk zijn van de luchthaven komen in de problemen bij het wegvallen van Teuge. In vergelijking met Schiphol gaat het misschien om lagere aantallen, maar het gaat wel om onze bedrijven en onze werknemers. Die verdienen een goede oplossing.

Doen

Eigenlijk wil iedereen zo min mogelijk overlast. Dat sluit aan bij het uitganspunt dat de routes woonkernen ontzien. Toch is er in september een route verplaatst waardoor Hoenderloo en Ede een dubbele route over zich heen krijgen. Dat vraagt om een reactie via de consultatie. Niet alleen van de VVD fractie, maar van iedereen. Wij zien de inzet van onze inwoners en de energie die ze stoppen in deze vliegroutes. Die inzet willen we ook zien bij het vinden van de beste aansluitroutes en het herindelen van het luchtruim.

 

Dus stuur alle goede idee├źn, alternatieven, zorgen en vragen naar: www.internetconsultatie.nl/lelystadairport

 

Erica Schmahl

Fractievoorzitter VVD Apeldoorn