Wonen in Apeldoorn

Apeldoorn is een prachtige gemeente om in te wonen, werken en recreëren, met veel laagbouw en groen. De VVD wil dat graag zo houden. Maar ook wil de VVD dat Apeldoorn zijn deel bijdraagt in de bevolkingsgroei van Nederland. Meer inwoners vindt de VVD-Apeldoorn ook goed voor de prima voorzieningen die we hebben, zoals Orpheus en Omnisport, die ook extra bezoekers naar Apeldoorn trekken. Dat betekent dat Apeldoorn nog aardig doorgroeit. Om de stad groen te houden kan dit groeien niet meer binnen de bestaande buurten en wijken. Dan raakt de stad haar groene karakter en aantrekkelijkheid kwijt. Met de huidige en geplande woningbouwplannen is Apeldoorn binnen de snelwegen over een jaar of tien vol.

De VVD kijkt anders naar groei! Niet volbouwen van hoeken en gaten, maar land dat toch al van ons is gebruiken voor een ruime nieuwe wijk. De VVD heeft dan ook een schetsontwerp voor een compleet nieuwe, unieke woon- en werkwijk gemaakt.

De VVD ziet in het gebied Beekbergsebroek, ten zuiden van de A1, waar eerder een regionaal industriegebied was gepland, een klimaat- en energieneutrale wijk voor zich. In deze wijk wordt alle energie die door bewoners en gebruikers van de wijk wordt gebruikt lokaal opgewekt. De VVD voorziet een wijk die wordt ontworpen en gebouwd volgens de principes van ‘Slimbouwen’. Hierbij kunnen alle betrokkenen bij de wijk zeer vroegtijdig meedenken en ontwerpen en wordt meer woongenot tegen lagere kosten bereikt. De wijk wordt gebouwd met veel water, met een haven die verbonden is met het Apeldoorns Kanaal en waar de natuurlijke kwel een plaats krijgt. En het wordt een wijk waarin de Cleantech Regio 

een prominente plek krijgt door kantoor- en werklocaties voor bedrijven gericht op duurzaamheid. Op de kop van de wijk, bij het knooppunt Beekbergen, komt een landmark dat de toegang symboliseert naar Apeldoorn en de Cleantech Regio.

Onze visie op Apeldoorn en het Beekbergsebroek heeft de VVD gepresenteerd op een goed bezochte inspiratieavond, 11 oktober 2017 in Eetcafé de Nieuwe Ruysch. Ook is daar een inspirerende visie op de mogelijkheden van ‘Slimbouwen’ gegeven (de presentaties kunt u onderaan dit artikel bekijken). Daar is flink over gediscussieerd en zijn ideeën opgehaald.

Als u suggesties of ideeën heeft over deze visies, is de VVD daarin zeer geïnteresseerd. U kunt uw opmerkingen mailen naar vvd@apeldoorn.nl. 

Met alle inbreng maakt de VVD-fractie in november 2017 haar visie definitief.


Roel van Swam

Namens VVD-Apeldoorn

16 oktober 2017


Meer lezen?

Slimbouwen:

www.slimbouwen.nl

www.bloc.nl

www.offroadinnovations.nl

Cleantech Regio: 

www.cleantechregio.nl