Windmolens

Grote windturbines bij woonwijken en in buurtschappen veroorzaken overlast door uitzichtvervuiling, slagschaduw en geluidsoverlast.

De VVD is echter wel realistisch. Duurzaamheid en de energietransitie zijn niet voor niets opgenomen in ons coalitieakkoord.

We kunnen we kunnen wel tegen zijn maar op de korte termijn is windenergie noodzakelijk om onze doelen te halen. Naast windturbines willen we nadrukkelijk blijven kijken naar minder belastende vormen van windenergie en alternatieve innovatie.

 

Bij de plaatsing van windmolens zijn voor de VVD belangrijke voorwaarden dat er voldoende draagvlak is en voordelen voor de Apeldoornse inwoners in plaats van nadelige effecten voor inwoners. Daarom waren en blijven wij tegen windmolens op Beekbergse Broek.

 

De VVD wil dat wij regie houden op waar deze dan moeten komen zonder dat, als gevolg van een aanwijzing van de Provincie, turbines gedwongen komen op plekken waar het volgens onderzoek wel kan, maar waar mensen er last van hebben als ze thuis zijn.

 

In een rapport waar gezocht wordt naar locaties waar windmolens eventueel zouden kunnen waarvan lezen we dat er in onze gemeente nogal wat beperkingen liggen als gevolg van factoren waar we geen invloed op lijken te hebben, zoals belemmeringen als gevolg van het Gelders Natuur Netwerk en de Europese regels.

 

De Apeldoornse VVD zou graag willen dat onderzocht wordt of het mogelijk is windturbines op afstand van woningen te plaatsen in gebieden waar het nu door natuurbescherming niet mogelijk is, bijvoorbeeld in een lint langs de A1 of A50. Naast energie kan dit dienen als toegang tot de Cleantech-regio in samenspraak met onze buren. Vanwege de ligging bieden deze locaties waarschijnlijk ook de beste voorwaarden voor windenergie: “De VVD maakt zich hard voor windmolens daar waar het waait.”

 

Daarom roepen we het college toch op daar vol op in te zetten. De variant langs de A1 en A50 willen we onderzocht hebben in samenspraak met de provincie. Als dat de bestuurslaag is die ons een aanwijzing kan geven ligt daar de sleutel tot het mogelijk maken van 49 windmolens in onze gemeente.

 

Gelukkig zijn onze collega’s in de raad dat met ons eens.

 

Duurzaamheid met Oog voor inwoners en gezondheid!

Zodat wij vanuit onze verantwoordelijkheid bijdragen aan de toekomst van onze kinderen terwijl we ook het woongenot van onze inwoners niet onnodig en blijvend aantasten.

 

Namens de Apeldoornse VVD Jenny Elbertsen