Doorrijden!

Aan het eind van de vorige eeuw begon het verkeer in Apeldoorn op veel punten vast te lopen. De VVD vond (en vindt) dat een goede doorstroming op de ring en hoofdwegen van Apeldoorn essentieel is. Daarom luidde de titel van het verkiezingsprogramma in 2002: Doorrijden!

© De Stentor

Een van de punten in het programma was de ondertunneling van het spoor in de Laan van Osseveld. In de jaren vanaf 2002 tot nu heeft de VVD via vragen en moties continu aandacht gevraagd voor de ondertunneling. In de raadsperiode 2006-2010 kwam de PvdA met een BLOG waarin geklaagd werd over de grote wachttijden voor het spoor in de Laan van Osseveld en de Laan van Erica. VVD-raadslid Sytse Wiering zag zijn kans schoon en diende een motie in om de ondertunneling snel te regelen. Helaas draaide de PvdA en ook het CDA was tegen.

Het sentiment in politiek Apeldoorn veranderde toen er vanuit Den Haag een potje kwam om conflicten tussen de auto en het spoor op te lossen. Het grote aantal onveilige spoorwegovergangen in Nederland was de grootste aanleiding om dit potje te creƫren. In goede samenwerking met VVD-statenlid Anja Prins heeft Sytse bij de provincie gepleit voor cofinanciering. De helft zou worden betaald door het Rijk, een kwart door de Provincie en een kwart door de Gemeente Apeldoorn. De VVD heeft dit resultaat naar het College van B&W gebracht met als opdracht om de ondertunneling uit te werken, En zo geschiedde. In 2022 is de tunnel gereed met 2x2 rijbanen!

Zo zie je: politiek is voor mensen met een lange adem en voor mensen die samen kunnen en willen werken. Op naar tunnels onder het spoor in de Laan van Erica en Laan van Spitsbergen. Doorrijden!