Werkbezoek Gigant

Op 17 oktober 2019 zijn de VVD cultuurwoordvoerders op bezoek geweest bij Gigant. Met de directeur, dis sinds december 2018 in functie is, is geanimeerd gespard over de invulling van de taken van Gigant, over de effecten van de bezuinigingen in 2020 en over het culturele landschap in Apeldoorn in bredere zin.

De VVD is in het verleden regelmatig kritisch geweest op het functioneren van het vroegere Markant en Gigant en was nu benieuwd hoe de fusie die is doorgevoerd heeft uitgewerkt. Hier werden wij aangenaam verrast: ondanks nog wat kleine strubbelingen staat er nu één krachtige organisatie die met een grote groep zelfstandigen de 'Markant-activiteiten', zoals lessen op muziek- en theatergebied, invult en die er in slaagt een flink film-, pop- en cultuurprogramma te voeren. Een programma dat ook regionale aantrekkingskracht heeft. Vanuit Gigant wordt hierbij actief gezocht naar samenwerking, niet alleen binnen de culturele sector, maar zeker ook met de ondernemers in de buurt en wijdere omgeving.

De bezuinigingen in 2020 kunnen weliswaar ingevuld worden, maar leiden wel tot een verschraling van het aanbod, juist op het gebied van jeugdcultuur buiten de gebaande paden, iets waar de VVD zich sterk voor maakt. Dit is dus wel erg jammer.

Al met al staat er een op samenwerking gerichte organisatie, die een goede plek biedt voor de cultuurliefhebbers in Apeldoorn.