MPB 2023 - 2026: De opbrengst

De meerjarenplanbegroting, MPB, is op donderdag 10 november 2022 vastgesteld voor het komende jaar. Partijen konden via moties en amendementen verschillende wijzigingen voorstellen voor deze MPB. De VVD had er 4. Welke dat waren en of deze zijn aangenomen, leggen we je graag uit.

Amendement “Van 75 naar 100” – Max van Oort

In de MPB was opgenomen dat alle Apeldoornse inwoners en ondernemers een belastingkorting van €75,- krijgen. Goed nieuws, want door stijgende prijzen is een korting een mooi signaal en een welkome bonus. Reden dus om te onderzoeken of we die korting kunnen verhogen, naar €100,-. Na een technische toetsing bleek dit haalbaar en dus diende Max een amendement hiervoor in. Met 29 stemmen voor en 10 tegen, is dit amendement door de raad aangenomen. 

 

Alle Apeldoorners zullen dus een korting van €100,- krijgen op hun aanslag voor gemeentelijke belastingen! 

 

Amendement “Gastvrij toerisme” – Max van Oort

Niet alleen inwoners, maar ook ondernemers hebben te maken met een stijging in de kosten. Energie, inkoop en ook de belastingen stijgen. Vooral de toeristenbelasting zou in deze MPB flink stijgen: 8,6%. Dat vonden we veel. Te veel. Daarom dienden we een amendement in om deze belasting minder hard te laten stijgen, maar op hetzelfde niveau te zetten als andere belastingen, 3,1%. Ook dit amendement is door de raad aangenomen, met 27 stemmen voor! 

 

Op die manier houden we de horeca in Apeldoorn betaalbaar en aantrekkelijk!

 

Motie “Parkeren op niveau” – Stefani Hilferink 

Het parkeerprobleem in Apeldoorn West is niet nieuws. Door toeristische trekpleisters en een gebrek aan ruimte komt het vaak voor dat woonwijken vol staan met auto’s. Te vol. Daar moet een oplossing voor komen. Dat vindt de raad al jaren, maar welke oplossing dat zou moeten worden, daar is discussie over. Zo lag er een plan voor een groot parkeerdek. Het plan werd destijds terug op de plank gelegd; te duur en niet uitvoerbaar. Maar tussendoor speelt de problematiek nog altijd. 

 

Met deze motie vragen we om het plan van het parkeerdek weer van die plank te halen en serieus te onderzoeken, met de kennis van nu. 

 

Motie “Meetbaar en merkbaar” – Soler Berk

Meer dan de helft van het gemeentebudget gaat naar ons sociaal domein. En terecht, want mensen die hulp nodig hebben, moeten dat krijgen. We hebben echter te weinig zicht op de impact van dat uitgegeven geld, dat door veel verschillende zorgaanbieders wordt ingezet. Want juist hier gaat het niet om een simpele rekensom van de gelden die binnenkomen en uitstromen. Het gaat om de maatschappelijke impact; Maken we het leven voor die Apeldoorners echt beter en waar kunnen we dit verbeteren? Daarom dienden wij de motie “Meetbaar en merkbaar” in.