Voor de context: Een kleine geschiedenisles. In Nederland kennen we sinds de middeleeuwen al hondenbelasting. In die tijd waren zwerfhonden, met bijbehorende ziektes, een probleem in de Hollandse steden. De hygiëne in die steden was matig en honden hielpen met het verspreiden van vooral Rabiës, niet geheel toevallig ook hondsdolheid genoemd. Een belasting op het hebben van honden zou eigenaren moeten ontmoedigen om onnodig honden aan te schaffen en die later op straat te zetten, met alle problemen van dien. Daarbij waren honden belangrijk. Ze hielpen in de veehouderij, als bewaking en zelfs in vervoer. Logisch dus om daar belasting op te heffen.
Inmiddels is de situatie een beetje anders. De hondenbelasting is een gemeentelijke belasting. De Gemeente bepaalt dus of en hoeveel hondenbelasting er gevraagd wordt. Zo betaal je in Apeldoorn €74,- per jaar per hond aan de Gemeente. In Zutphen is dat al €104,- maar in Deventer is men al van de hondenbelasting af. Over het algemeen wordt aangenomen dat die hondenbelasting wordt gebruikt om de uitlaatplekken van honden schoon te houden en te zorgen dat er zakjes en prullenbakken zijn. Dat hoeft echter niet!
In Apeldoorn is de situatie ontstaan dat er met de hondenbelasting meer geld wordt opgehaald, dan dat er nodig is voor die hondenvoorzieningen. Wij vinden dat krom. Er is op geen belasting op katten, vogels en vissen, die op hun eigen manier ook voor overlast of maatschappelijke kosten kunnen zorgen. Oneerlijk, en dus willen we er vanaf, die hondenbelasting.
Zorgt dat dan voor volle uitlaatvelden en vieze wandelroutes? Nee! We vinden namelijk wel dat we moeten zorgen dat uitlaatplekken onderhouden moeten worden. Voor de gemeente gaat dit dus geld kosten. Daarbij vinden we dat eigenaren zelf ook een verantwoordelijkheid hebben in het schoonhouden van de plekken waar zij met hun hond zijn geweest. Daar moeten we ook op handhaven. Op die manier doet iedereen iets, om deze achterhaalde belasting af te schaffen.
Binnenkort wordt er gestemd over deze motie. We zijn
vooral benieuwd naar jouw mening! Afschaffen? Of laten bestaan? Laat het ons
weten! Je kunt Max bereiken via m.oort@apeldoorn.nl
en ook via Facebook gaan we graag het gesprek met je aan!