4 vragen over het vertrek van Jeroen Joon

Wethouder Jeroen Joon heeft zijn ontslag als wethouder in Apeldoorn ingediend. Per 5 september 2023 is hij waarnemend burgemeester in Harderwijk, wat betekent dat zijn ontslag in Apeldoorn per direct ingaat. 4 vragen en antwoorden over zijn vertrek en het vervolg.

Wat gaat Jeroen precies doen?
Jeroen wordt waarnemend burgemeester in Harderwijk. De vorige burgemeester daar, Harm-Jan van Schaijk, trad eerder af. Joon volgt hem nu op, in ieder geval tot 2024. Dan hoop de gemeente Harderwijk een definitieve burgemeester te hebben gevonden. Dat betekent dat Jeroen per direct geen wethouder meer in Apeldoorn is.

Wat vindt de Apeldoornse VVD van zijn stap?
Jeroen was een fantastisch wethouder met een enorm netwerk in Apeldoorn. We zullen hem dan ook echt missen. Maar we gunnen Jeroen deze stap ook. Fractievoorzitter Tim Kamphuis: “Jeroen heeft zijn hart gegeven aan Apeldoorn en Apeldoorn aan hem. Hij heeft keihard gewerkt om onze gemeente mooier, beter en liberaler te maken. Dat deed Jeroen vanuit de verbinding en met tomeloze energie!”

Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in 2021 was Jeroen lijsttrekker voor de VVD. Tim: “Jeroen heeft een flink aandeel gehad in de 'Gelukkig in Apeldoorn'-campagne, met een heel goed resultaat. Deze kwaliteiten kan hij heel goed inzetten in Harderwijk. Ik ben er dan ook enorm trots op dat Jeroen deze stap maakt!’

Wie wordt zijn opvolger?
Dat is nog niet bekend. Het is aan de Apeldoornse VVD-fractie om een opvolger voor te stellen aan de gemeenteraad. Dat is net als zoals dat na de verkiezingen gebeurt. Voor die voordracht wordt nu een proces ingericht. “We zorgen voor een goede opvolger, die met dezelfde passie en energie voor Apeldoorn gaat”, aldus Tim. Het proces voor een nieuwe wethouder duurt minimaal een aantal weken. In principe is iedereen vrij om te solliciteren. Momenten als deze zijn moeilijk te plannen en dus moeten procedures weer uit de kast worden gehaald.

Wat gebeurt er met de zaken waar Jeroen mee bezig was?
Jeroen had in Apeldoorn een brede portefeuille. Zo was hij naast eerste locoburgemeester ook wethouder op het gebied van economische zaken, veiligheid en brede welvaart. Die portefeuilles worden tijdelijk opgevuld door de overige leden van het college. Wethouder Anja Prins: “We zijn met een wethouder minder in het college. Dat betekent dat we zo goed mogelijk zijn taken gaan overnemen. Dat kan echter nooit voor 100%. Buiten de reguliere raadsvergaderingen, PMA’s en overleggen was Jeroen ook enorm druk met werkbezoeken en gesprekken met inwoners. Mede daarom is het voor Apeldoorn belangrijk dat we snel met een nieuwe wethouder komen.”

Jeroen Joon zelf geeft aan dat hij een geweldige tijd heeft gehad in Apeldoorn. “Ik dank jullie daar hartelijk voor!”

Vragen of opmerkingen over het vertrek van wethouder Joon uit Apeldoorn? Mail ons! We zijn bereikbaar op vvd@apeldoorn.nl