Waarom wij niet voor de verhoging van het giftenplafond voor bijstandsgerechtigden zijn

Afgelopen PMA 7 november stond een zogenaamde ‘motie vreemd’ op de agenda. D66 had een initiatief ingediend om het bedrag dat bijstandsgerechtigden mogen ontvangen naast hun uitkering te verhogen naar €1900,- per jaar. Frits nam deel aan die PMA en vertelt waarom de Apeldoornse VVD geen voorstander is van het plan.

Op dit moment staat dit bedrag op €1200,-. Familieleden, vrienden of anderen kunnen dit bedrag schenken aan inwoners die leven van de bijstand. De motie van D66 zou het mogelijk maken om dit bedrag te verhogen. Dat klinkt sympathiek, maar heeft ook haken en ogen.

 

Allereerst is de €1200,- die men nu mag ontvangen al een stevig bedrag. De praktijk leert dat veel bijstandsgerechtigden dit bedrag niet ontvangen. Een verhoging van die €1200,- is daarom simpelweg niet nodig. 

 

Wij geloven in een overheid die helpt wanneer dat nodig is. Als mensen zelf niet kunnen rondkomen omdat zij in een lastige positie zitten, springen we bij. De bijstand is hier een onderdeel van. Maar wij geloven er ook in dat de overheid niet alleen maar geld geeft, maar ook helpt bij het “Op eigen benen staan” van inwoners. Dat betekent dat we helpen bij het vinden van werk en het onder controle krijgen van de financiën. Daar werken we als samenleving ook hard voor. 

 

We geloven ook in een overheid die eerlijk en rechtvaardig is. Die optreedt bij gevallen van fraude als zwartwerken. Een verhoging van dit bedrag werkt in onze ogen fraude meer in de hand. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat onze werkenden betalen voor een uitkering, die tussendoor wordt aangevuld met zwart werk. 

 

Onze gemeente doet veel om onze inwoners in deze positie te ondersteunen. Naast de reguliere uitkeringen en sociale voorzieningen kennen we veel gemeentelijke regelingen. Daar zijn wij ook groot voorstander van. Sterker nog, we zijn er trots op. Maar we moeten er wel scherp op blijven. Werken moet blijven lonen en inwoners die leven van de bijstand moeten zo snel mogelijk geholpen en gestimuleerd worden om weer voor een eigen inkomen te zorgen. 

 

Vragen over ons standpunt? Mail met Frits via f.vanderley@apeldoorn.nl