Werkbezoek VVD Gelderland aan Apeldoorn

Afgelopen woensdag 1 november kwam de provincie naar Apeldoorn! Gedeputeerde Helga Witjes bracht samen met de fracties van VVD Gelderland en VVD Apeldoorn een bezoek aan verschillende bedrijven in Apeldoorn. Fractie-assistent Elvira schreef een verslag over het bezoek.

De Apeldoornse VVD kan niet alles alleen. Soms heb je invloed uit de Provincie of vanuit de landelijke politiek nodig. Als dat aan de orde is vragen we onze collega’s erbij. Om hen te informeren zodat zij dat op hun niveau wat kunnen Doen!

Woensdag hadden we weer zo’n mooi gevarieerd werkbezoek met gedeputeerde Helga Witjes, de fractie van VVD Gelderland en Apeldoorn. Onze wethouders Anja Prins en Nick Derks en Tweede Kamerlid Erik Haverkort.

Wij vinden dat de energie transitie haalbaar en betaalbaar moet zijn voor inwoners. We hebben daarom de motie Groene Euro’s goed besteed ingediend. Daarmee moeten 10.000 warmtepompen in de Apeldoornse huizen geplaatst kunnen worden.

Het eerste bezoek was dan ook bij Remeha waar we gastvrij door Rick Bruins werden ontvangen, we zagen een interessante presentatie, met de mooie slogan “elke 84 seconden een hybride warmtepomp” produceren. Op de werkvloer zagen we een deel van het productieproces. Wel een knelpunt zijn de installateurs, want het kost 16 uur om een hybride warmtepomp aan te sluiten. De toekomst zal een mix van verschillende energiedragers moeten zijn, gas, elektra en warmtenetten. Remeha heeft kenbaar gemaakt dat in veel gevallen compleet van het gas afsluiten niet verstandig is. Natuurlijk werd er ook gesproken over stikstof en energietransitie in de brede zin.

 

Beekbergen uit haar voegen?

In onze raad hebben we vragen gesteld over de impact van de opvang van asielzoekers op het dorp, haar voorzieningen met name de impact op de lokale economie. Als hotelbedden bezet zijn betekent dat minder gasten op de Veluwe. Het gaat om een besteding van rond de 70,- pp per dag,  dus voor het mkb zal dit impact hebben. Helga heeft de portefeuille economische zaken en daarom namen we haar mee naar het dorp.

We gingen in gesprek met de  Dorpsraad Beekbergen en werden verwelkomd door voorzitter Jan Lammers en collega’s over de situatie en onvrede in het dorp.

Beekbergen heeft van oudsher al veel zorgopvang. Verder zijn er op een bevolking van een kleine 5000 ook 3500 arbeidsmigranten in de vakantieparken die over het hele land werken en met busjes opgehaald worden. In één van de hotel zaten al 120 asielzoekers en daar zijn onlangs 80 jonge asielzoekers bij gekomen. Hoewel de mensen uit Beekbergen alle begrip hebben voor de opvang is de balans zoek en gaat het karakter van het dorp verloren. Er zijn voor de toeristen geen hotels meer beschikbaar evenals minder beschikbaarheid in de vakantieparken.

Maar vooral merken de ondernemers dat dorpsgenoten hun boodschappen elders gaan doen, ze voelen zich niet meer op hun gemak. Er is goed contact met de gemeente en de dorpsraad was zeer positief over burgemeester Ton Heerts, hij heeft direct voor goede handhaving gezorgd.

Deelerwoud

Bouwen, bouwen, bouwen! Daar zet de Apeldoornse VVD zich al jaren voor in.

We werden  door Jan Hendriks ontvangen op het Deelerwoud waar we langs een aantal van de locaties reden waar de plannen zijn 6 huizen te bouwen op een bestaande locatie met bouwbestemming  en eveneens de twee villa’s.

Hiervoor willen ze klein stukje van het landgoed verkopen waardoor er gelden vrij komen om de vervallen historische gebouwen te restaureren, evenals een deel van het voormalige kasteel. We zijn ook langs de gerestaureerde poort gereden die naar historie met twee toren die in oude glorie is hersteld. Dat is nu een dubbel woonhuis.

Het was een mooi gevarieerd bezoek waarbij maar weer eens duidelijk is dat het goed is te stemmen op een lokale politieke partij, met korte lijntjes naar andere overheden!