Motie meetbaar en merkbaar

We zijn een stad waar we naar elkaar omzien. Iets om trots op te zijn, maar vooral ook om zuinig op te zijn.

Dat blijkt onder andere uit het feit dat we meer dan de helft van de begroting van de gemeente Apeldoorn besteden aan het Sociaal Domein. Meer dan 350 miljoen euro.

Het gaat hier onder andere om de zorg voor onze inwoners, preventie, armoedebestrijding, jeugdzorg en ga zo maar door. Een basis om zo gelukkig mogelijk te kunnen zijn in onze stad.

Belangrijk en nodig, maar het gaat om vele verschillende aanpakken  en het gaat om bijzonder veel geld. Als je zoveel investeert in je stad, dan wil je natuurlijk ook je zoveel mogelijk impact en dat dit echt merkbaar en nuttig is voor onze inwoners. En daarnaast wil je dit ook kunnen verantwoorden aan je inwoners.

 

Oude monitor
Er was al eerder een monitor voor het sociaal domein. Deze voldeed niet meer. In het bijzonder omdat het veel manuren kostte om deze tot stand te brengen, ingewikkeld bleek en daarom niet voldoende werkt gebruikt. En ook niet even toegankelijk was voor de inwoners van de stad.

 

Daarom heeft de VVD Apeldoorn in 2022 het initiatief genomen voor de motie meetbaar en merkbaar. M23_Monitor_meetbaar_en_merkbaar.pdf (parlaeus.nl)

 

Deze is unaniem aangenomen en met deze motie vroegen we om een raadswerkgroep en ambtelijke ondersteuning. Dit om enerzijds de vorige monitor te evalueren en met deze geleerde lessen te komen tot een nieuwe monitor. En daaropvolgend samen met ambtenaren te komen tot een nieuwe monitor.

 

Een monitor die toegankelijk is voor onze inwoners, op wijkniveau inzicht geeft hoe we er als stad voorstaan en de actieplannen binnen het sociale domein kan monitoren.

 

Zaken die meetbaar zijn maak je inzichtelijk. En bovenal wil je deze aanvullen met verhalen van inwoners. Daarmee laat je zien wat voor onze inwoners merkbaar is. Met andere woorden: hoe heeft de hulp vanuit de gemeente jouw leven veranderd en wat geef je ons mee om ons werk nog beter te doen.

 

Afronding eerste fase en hoe nu verder?

Op  29 februari presenteerden wij tijdens een politieke markt de eerste versie van de monitor. In deze eerste versie hebben we geoefend met de eerste resultaten van het actieplan armoede. We presenteerden hier wat je ermee kan en hoe zich dit vertaalt als je een actieplan zoals die van armoede monitort. Ofwel welke zaken zijn meetbaar, hoe vertaal je de menselijke verhalen naar impactmeting en wat hebben we nog te doen de komende tijd.

Wat ik in ieder geval kan melden is dat we de komende tijd de andere actieplannen worden toegevoegd aan de monitor. En dat we eraan werken om de komende jaren meer inzicht krijgen in wat onze aanpakken voor de stad opleveren en wat dit concreet betekent voor onze inwoners.


Kortom we hebben nu een nieuw instrument om als gemeenteraad beter te kunnen sturen en controleren, een instrument wat inwoners inzicht kan bieden hoe we er als stad voorstaan en wat de impact is van alle investeringen die we doen. Het helpt het ambtelijke apparaat om straks gerichter en mogelijk impactvoller hun werk in te vullen.